sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Biona omppusose

 
Eksyin taas yllättäen hippikauppaan ostoksille...
Tällä kertaa mukaan tarttui muun muassa Bionan omenasosetta.
Sataprosenttista omenaa, ei mitään lisättyä :)

 
Laskeskelin tuossa että tuohan on ihan saman hintaista kuin Bonnen omenasose!
Hinnaksi tulee siis 5€/kg eli 3,50€/purkki.
Erona on kuitenkin koostumus.
Tykkään tämän paksusta ja pehmeästä koostumuksesta huomattavasti enemmän.
Bionan omppusose on kuin kotona tehtyä, Bonnen ehkä vähän enemmän lirua tuohon verrattuna :)

 
Kokeilkaapa jos tykkäilette omenaisesta mausta!
Purkin kansi oli kyllä harvinaisen piukasti kiinni.
Siinä oli omppusoseet pöydillä, kaappien ovissa, lattialla, paidalla ja jopa sukissa.
Ja mitäänhän ei pois heitetä eli lusikalla naamaan vaan :D

 
Huomaatteko muuten wannabe-ruokabloggaajan heijastuman tästä viimeisestä kuvasta? ;)

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Pari sanaa kookosöljystä

Kookosöljy on viime vuosina saanut oikean terveysruoan aseman.
Monessa lähteessä sen hehkutetaan auttavan lähes kaikkeen kilpirauhasen vajaatoiminnasta kohonneeseen kolesteroliin ja painon hallintaan.
Onko tällaisille väitteille kuitenkaan perusteita?
 
Neitsytkookosöljy
 
"CocoVin ensiluokkainen kylmäpuristettu neitsytkookosöljy valmistetaan tuoreista juuri poimituista kookospähkinöistä. Kookosöljy sisältää yli 90% raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat harvinaisia ja tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle.
Kylmäpuristetun neitsytkookosöljyn erottelu tapahtuu matalassa lämpötilassa ja mekaanisella puristusmenetelmällä."

Ravintoarvot per 100g

Energiaa
890 kcal
Rasvat
 
Tyydyttyneet
93 g
Kertatyydyttymättömät
6 g
Monityydyttymättömät
1g
Kolesteroli
0 g
RASVAHAPPOKOOSTUMUS
 
Lauriinihappo
51,5%
Myristiinihappo
20%
Palmitiinihappo
9,7%
Öljyhappo
7,3%
Kapryylihappo
5,9%
Kapriinihappo
6,3%
Steariinihappo
2,3%
Lioleenihappo
1,8%

 

Huom! Ylläoleva lainaus ja taulukko ovat CocoVin aiemmat tiedot kookosöljystä.
Kirjoitin tekstin niiden pohjalta aiemmin!
Sittemmin sivut ovat päivittyneet ja tilalle on päivittynyt tällainen teksti:
"CocoVin luomulaatuinen kookosöljy on kylmäpuristettua, puhdasta ja korkealaatuista samettisen pehmeän makuista öljyä Filippiineiltä. CocoVi Luomu Kookosöljyä ei ole raffinoitu, valkaistu tai kovetettu.
Valmistusmenetelmän ansiosta kookosöljyn luonnolliset ravintoaineet sekä aromit on saatu säilymään parhaalla mahdollisella tavalla. Neitsytkookosöljy sisältää runsaasti keskipitkäketjuisia rasvahappoja. Se on erinomainen apu myös kuntoilijan energiatankkauksessa. Öljy on kiinteää alle 25 asteen lämpötilassa.
Kookosöljystä on iloittu tropiikissa jo tuhansien vuosien ajan. Myöhemmin tuosta etelän eliksiiristä on päästy nauttimaan myös päiväntasaajan tällä puolen. Huhutaan, että kun kookosöljyyn kerran tutustuu, siihen helposti rakastuu.
Neitsytkookosöljy on monipuolinen öljy, joka soveltuu erinomaisesti korvaamaan perinteiset rasvat ruoanlaitossa, leivonnassa sekä levitteenä. Neitsytkookosöljy on erinomainen apu myös ihon- ja hiustenhoidossa."
 
Tuotteen esittely sai minut miettimään muutamia asioita. Ensinnäkin, ainoat elimistölle välttämättömät rasvahapot ovat linolihappo ja alfalinoleenihappo. Niitä täytyy saada ruoasta, sillä elimistö ei kykene niitä valmistamaan. Tyydyttyneen rasvan elimistö sen sijaan pystyy itse syntetisoimaan. Jotenkin tuo väite "tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle" pistää siis silmään. Kookosöljy kun sisältää 1,9% linolihappoa ja 0,2% alfalinoleenihappoa. Tyydyttyneen rasvan on todettu nostavan veren kolesterolipitoisuutta ja sitä myötä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
 Kookosöljyn terveellisyyttä perustellaan usein suurella keskipitkäketjuisten rasvahappojen määrällä. Rasvahappoketjun pituus vaikuttaa lähinnä rasvahapon imeytymisreittiin ja käyttöön energiaksi. Ainakin teoriassa kookosöljyn pitäisi olla paremmin käytettävissä energiaksi kuin muiden öljyjen, sillä ne imeytyvät suurelta osin suoraan mahalaukusta ja pääsevät verenkiertoon porttilaskimon kautta.

Toinen minua mietityttävä asia on tuo valmistusprosessi. Jos kerran muut kasviöljyt ovat gurujen mielestä pahapahapaha, niin mikä erottaa kookosöljyn niitä paremmaksi? Kookosöljy mielletään luonnolliseksi rasvaksi, mutta eipä tuossakaan tuota valmistamista ole sen kummemmin avattu.
Monet virallisen ravitsemuskannan vastustajat myös mainostavat kaupallisten intressien vaikuttavan suositusten laatimiseen. Mielestäni tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota myös kookosöljyn markkinointiin. Tuskin sitäkään ihan hyvän mielen takia myydään? Kyllähän taustalla on tuotteen mahdollisimman hyvä myynti ja taloudelliset tarkoitusperät, ei niinkään ihmisten terveyden edistäminen.
 
Kaiken kaikkiaan tutkimustietoa on hyvin vähän.
Tai kyllähän kookosöljystä jonkinlaisia tutkimuksia on tehty paljonkin.
Yritin etsiä jotain, mistä olisin saanut tekstintynkää kirjoitettua, mutta suurin osa kokeista oli tehty rotilla, syyrialaisilla hamstereilla tai muilla eläinkunnan edustajilla.
Eläimillä tehdyt kokeet eivät ole yleistettävissä suoraan ihmisiin,
joten tutkimuksia on jatkettava tarkemman tiedon saamiseksi.
Tämän vuoksi kookosöljyä ei voida suositella rasvanlähteeksi esimerkiksi suomalaisissa ravitsemussuosituksissa: Tarkkaa tietoa ei ole.
Kovaa rasvaa on sen sijaan tutkittu runsaasti ja sen on todettu olevan haitallista.
Tietoa soveltaen on luonnollista ajatella kookosöljyn kuuluvan samaan kastiin.
 
Muistan lukeneeni joskus erään mielenkiintoisen tutkimuksen tehdessäni esitelmää kookosöljystä.
Olisin halunnut eritellä sen tähän, mutta jostain kumman syystä en millään löytänyt sitä!
Siinä oli tutkittu pienellä saarella eläviä ihmisiä, joiden ruokavalion energiasta 40% tuli kookosöljystä. Saarella elävät ihmiset olivat kuitenkin terveitä kuin pukit!
Tämä on mielestäni esimerkki siitä, että terveellisen ruokavalion voi koostaa monella tavalla.
Taustalla on nimittäin monta tekijää, jotka vaikuttavat tutkimuksen lopputulokseen.
Erilainen geeniperimä, suurempi fyysinen aktiivisuus, runsas kalan, hedelmien ja kasvisten käyttö sekä vähäinen sokerin käyttö saattavat vaikuttaa terveydentilaa parantavasti.
Voidaanko siis lopulta sanoa mikä tekijä selittää hyvän terveydentilan?


Kuva
 
Vaikka ylläoleva teksti vaikuttaa paikoitellen hieman negatiivissävytteiseltä,
niin kyllähän minäkin kookosöljyä käytän.
Miksi tosiaan?
Se maistuu hyvälle ja toimii energianlähteenä.
Yritäppä lisätä suurta määrää rypsi- tai oliiviöljyä ruokaan...
Makuhaitta on melko suuri, olipa hyviä rasvahappoja tai ei!
Lisäksi kookosöljy kestää loistavasti kuumennusta juuri rasvahappokoostumuksensa takia.
Kylmäpuristettuja extra virgin öljyjä kun ei saisi kuumentaa haitallisen hapettumisen vuoksi.
Tyydyttyneessä rasvassa taas ei ole kaksoissidoksia jotka voisivat hapettua.
Ja kuka muka haluaa oliiviöljyn makuisia pannareita, häh?
Leivonnassakin kookosöljyn ominaisuudet ovat aika ylivertaiset.
Se tuo ihanaa kosteutta leivonnaisiin ja parantaa rakennetta.
Tarvitseeko edes mainita raakakakkuja ja -suklaata? ;)
Erityisen hyvää kookosöljy on ulkoisesti:
Kuiva iho kiittää kunnon öljyvoitelusta!
 
Oma mielipiteeni siis on, että kyllä kookosöljyä voi käyttää pieniä määriä päivittäin.
Vähän kuin mausteena!
Öljyssä uittaminen onkin sitten eri asia.
Jos syö pääasiassa hyvin ja terveellisesti, ei pieni määrä tyydyttynyttä rasvaa ole haitaksi.
Varsinaisesti en kuitenkaan kutsuisi kookosta itsessään terveelliseksi.
Voihan tietysti olla että tästä tulee uusia mullistavia tutkimuksia lähitulevaisuudessa?
Silloin olen valmis pyörtämään mielipiteeni.
Ottakaa huomioon että tämä on tosiaan vain minun mielipiteeni,
jokaisella saa olla omansa :)


torstai 27. maaliskuuta 2014

Mantelinen appelsiini-porkkanakakkupuuro ja cashew nut butter

 
Ja taas vaihtelua päivittäiseen puurotankkaukseen!
Eihän sitä joka päivä samaa puuroa jaksa syödä?
Tai no jaksaa, mutta eipä se vaihtelukaan pahaksi ole ;)
 
 
Porkkanakakkupuuro on esitelty tässä blogissa jo aiemminkin.
Tällä kertaa uutena tvistinä mantelin ja appelsiinin yhdistäminen porkkanakakun makumaailmaan.
Tämä puuro on sekä värinsä että makunsa puolesta oikein aurinkoista!
 

 
Mantelinen appelsiini-porkkanakakkupuuro
1 iso porkkana raastettuna hienoksi raasteeksi (~1,5dl)
1dl riisihiutaleita/kaurahiutaleita
1,5dl vettä
0,5dl appelsiinista puristettua mehua
1dl mantelimaitoa
2 kananmunan valkuaista
1/4tl jauhettua inkivääriä
½rkl raastettua appelsiininkuorta
ripsautus suolaa
Lisää kattilaan vesi, mantelimaito, appelsiinimehu, porkkanaraaste ja hiutaleet.
Keittele haluamasi paksuiseksi puuroksi.
Lisää joukkoon valkuaiset ja kypsennä kunnes puuro sakenee.
Lisää mausteeksi inkivääri, suola ja appelsiininkuori.
Nauti hieman jäähtyneenä!

 
Koristelussa voit käyttää omaa luovuuttasi tai kokeilla seuraavia lisukkeita!
 
Appelsiinia lohkoina
Omppusosetta
Cashew nut butteria


 
Oikeasti.
Kokeilkaa.
Maistakaa.
Nauttikaa!
 
Jos ette kokeile tuota puuroa niin kokeilkaa edes cashew nut butteria.
Juuri tuota merkkiä.
Vaikka lusikalla suoraan purkista.
Se on herkkua.
Nam.

 
Oikeasti en kyllästy hehkuttamaan tuota pähkinävoita.
Muutan kohta asumaan jääkaappiin vain että voin viettää aikaa kaksin cashew butterin kanssa.
Kuka mitään poikaystävää tarvitsee.
;)

 

 

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Protskupallerot tuplana

 
Tällä kertaa palloilu meni taas vähän överiksi.
Tuli nimittäin tehtyä kahta eri makua.
Yhteensä viitisenkymmentä herkkusta!
Arvaahan sen nyt mitä siitä seuraa.
Kuivahedelmä&pähkinä-ähky!
 
Päätin tehdä osasta palleroiden sijaan sydämen muotoisia herkkuja.
Onhan niitä pikkuisia sydämiä kivempi syödä kuin palleroita ;)
Mauksi valikoitui banaani-suklaa!
Vielä lisää makeutta taateleista niin huhhuh.
Oli makeaa ja hurjan hyvää :)
 
 
 
 
Banaani-suklaasydämet (15 sydäntä + 10 palleroa)
½dl kuorittuja manteleita
4rkl banaanisuklaan makuista proteiinijauhetta
(tai 2rkl suklaaheraa ja 2rkl banaanijauhetta)
1rkl raakakaakaojauhetta
200g  pehmeitä kuivattuja taateleita
 
 
Jauha mantelit jauheiden kanssa monitoimikoneessa.
Pienet sattumat eivät haittaa, tuovat vain kivaa purutuntumaa :)
Lisää sitten taatelit.
Itse käytin tuon koko pussillisen,
mutta kannattaa aloittaa pienemmästä määrästä ja tarkkailla massan koostumusta.
Anna monitoimikoneen pyöritellä taikina paksuksi ja tahmeaksi seokseksi!
Onnistuu varmaan myös sauvasekoittimella.
Silloin reseptiin kannattaa lisätä iso loraus kärsivällisyyttä.
 
 
Painele massa sydämen muotoisiin silikonimuotteihin.
Voit toki pyöritellä taikinasta niitä peruspalleroitakin.
Mutta sitten et pääse popsimaan sydämiä ;)
 
Anna sydämiesi jähmettyä (:D) hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
Popsauta ne sitten varovasti ulos muoteista.
Mikäli onnistut lyttäämään niiden pinnan, kuten minä,
niin voit vähän sormilla vielä muotoilla pintaa kauniimmaksi!
 
 
 
Toiset palleroiset puolestaan saivat melko jouluisen makumaailman.
Olkoon ne siis nimetty joulupalleroiksi.
Who cares että on maaliskuu!
Maussa yhdistyvät luumut, kaneli ja inkivääri.
Mums!
 
 
Maaliskuun joulupallerot (25kpl)
½dl kuorittuja manteleita
1 mitallinen maustamatonta heraproteiinia (~25g)
1tl kanelia
½tl inkivääriä
250g kuivattuja luumuja

 
Valmistus tapahtuu samaa kaavaa kuin banaanisuklaasydämien!
Eli ensin mantelit, protskujauhe, kaneli ja kardemumma murskaksi monitoimikoneessa.
Seuraavaksi joukkoon luumut.
Luumujen kosteus vaihtelee huomattamasti merkistä riippuen, eli aloita pienemmästä määrästä!
Nuo olivat melkoisen kuivia koppuroita...
 
Surruttele massa tasaiseksi.
Klimpit eivät edelleenkään haittaa.
Ainakaan minua ;)
 
Pyörittele isoiksi, pieniksi tai keskikokoisiksi palleroisiksi.
Huomaa jouluinen tuoksahdus ja flash backit sekametelisopasta.

 
Nautistele!
Parhaiten sopivat mielestäni kahvin tai teen kanssa ;)
Eiväthän nämä mitään energiattomia ole,
mutta perinteisiin herkkuihin verrattuna hurjan paljon ravinteikkaampia.
Vähän parempia palleroita siis hyvine rasvoineen, proskuineen ja vitskuineen!
 
Nämä herkkuset säilyvät kyllä jääkaapissa melkoisen pitkään,
elleivät tule syödyksi.
Ja mulla nuo kyllä häviävät hyvin ripeällä tahdilla.
 
 
Kyllä kulki punttikin hurjaa tahtia ja mahtavalla tsempillä
 kun tiesi noiden namusten odottelen pukkarissa ;)
 

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Pari herkullistakin herkullisempaa ateriaa


 
Paistettua kalkkunaa, paprikaa ja sipulia.
Täysjyväriisiä ja keitettyjä punajuuria.
Parsakaalia, hapankaalia ja tomaattimurskaa.
Jälkkäriksi viinirypäleitä ja hunajamelonia.




 
Kesäkurpitsapuuroa hamppuproteiinilla.
Omenasosetta, päärynää ja mustikoita.
Cashew nut butteria.
Keitetty kananmuna.
Kahvia mantelimaidolla.



 
Ihanaa ja inspiroivaa alkuviikkoa!

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Proteiinipitoinen raakapatukka

 
Törmäsin kaupassa pikaevästä metsästäessäni tällaiseen söpön pinkkiin Raw bite -raakapatukkaan!
Olen aiemminkin kiireessä turvautunut kyseisiin välipalaherkkupatukoihin.
Tästä oli vielä tehty proteiinipitoisempi versio!
Ja tosiaan kun käärekin oli noin herkullisen värinen, niin olihan tuo pakko napata testiin ;)

 
Taatelit, mantelit, rusinat, riisiproteiini ja raakakaakao.
Siinäpä raaka-aineluettelo yksinkertaisuudessaan :)
Ravintosisältökin näyttää mielestäni oikeinkin buenolta!

 
Kuoren alta paljastui ihan perusraakapatukan näköinen pötkäle.
Mantelit oli jätetty ihaniksi sattumiksi ja koostumus oli muutenkin kivan pureskeltava.
Tuoksu sen sijaan...njääh.

 
No mites se tärkein eli maku?
Valitettavasti täytyy sanoa etten oikein tykännyt :(
Jäi vähäsen valjuksi.
Ei maistunut taatelille eikä oikein kaakaollekaan.
Ja riisiproteiinin maku vähän tunki läpi.
Olen vähän pettynyt!
Eikä auttanut yhtään että käärepaperi mätsäsi kynsiin!

 
Siitä huolimatta, että ostin patukan pikaevääksi, se tulikin syötyä vasta kotosalla osana välipalaa.
Kyllähän se alas meni, eikä missään tapauksessa ollut pahaa.
Appelsiinin kera oli jopa ihan mukiinmenevää.
Odotin sen vain olevan yhtä hyvää kuin muut sarjan raakapatukat :)

 
Jotain hyvääkin tästä kokeilusta seurasi:
Sain inspiraation muutamaan uuteen palleroreseptiin!
Niistä ainakin tuli tosi hyviä!
Joten stay tuned ;)