torstai 4. syyskuuta 2014

Arkiruokaa: Itämaisia makuelämyksiä

 
Sieltä se hiljaa hiipii.
Aamuisin alkaa olla jo viileää, tuuli puhaltaa kylmemmin.
Syksy.
 
Nyt on juuri se aika vuodesta kun lämpimän mausteiset ruoat, uunijuurekset ja kotoisat lihapadat alkavat jo houkutella kesän raikkaiden salaattien jälkeen.
Kuvitteleppa mielessäsi tilanne:
Raahaudut pitkän päivän jälkeen kotiin.
Mahdollisesti pimeässä, viluisena ja erityisen nälkäisenä.
Päivä on ehkä pitänyt sisällään töitä, opiskelua, treenejä.
Eikö olisikin ihanaa, jos kotona odottaisi maukas ruoka vain lämmitystä vaille valmiina?
 
Tämän itämaisen säväyksen omaavan kana-linssipadan jujuna on mausteisuus.
Mausteinen ei tässä tapauksessa tarkoita tulista.
Marokkolaishenkisesti tämä pata sisältääkin muun muassa juustokuminaa, kurkumaa, inkivääriä ja savupaprikaa!
Lämpöisyyden tomaattiseen kastikkeeseen tuo kaneli.
Eikä maistu yhtään joulupiparilta.
 
Mausteisuuden vastapainoksi kaivataan, mitäpä muutakaan, kuin makeutta!
Tämän kanapadan salaisuutena on kuivatut persikat.
Muhittuaan hetken pannulla muiden ainesten joukossa hedelmät pehmenevät ja vapauttavat aromiaan ihanasti koko ruokaan!
Hedelmäsattumat piristävät oikein muikeasti koko makumaailmaa,
joka voisi muuten jäädä turhan tunkkaiseksi.


 
Itämainen kana-linssipata (4-5 annosta)
300g broilerin fileesuikaleita
1dl punaisia linssejä (kuivamitta)
1 keskikokoinen sipuli
½ kesäkurpitsa
8kpl kuivattuja persikoita (tai 10kpl kuivattuja aprikooseja)
2dl vettä
400g paseerattua tomaattia
öljyä paistamiseen
 
1,5tl inkivääriä
1,5tl savupaprikajauhetta
1tl kanelia
1tl juustokuminaa
1tl korianteria
1tl mustapippuria
½tl kurkumaa
½tl suolaa
 
 
Ruskista broilerin fileesuikaleet öljyssä pannulla.
Pilko sillä välin sipuli, kesäkurpitsa ja kuivatut hedelmät.
Lisää kasvikset ja kuivahedelmän palat fileesuikaleiden joukkoon.
Kuullota aineksia pannulla kunnes sipuli on pehmennyt.
Lisää joukkoon huolellisesti huuhdellut linssit, paseerattu tomaatti sekä vesi.
Mittaa joukkoon myös mausteen ja sekoita kunnolla!
 
Anna padan muhia miedolla lämmöllä poreillen vähintään 20min, mieluiten puolisen tuntia.
Pata on valmista kun linssit ovat kypsyneet ja maut tiivistyneet!
Mikäli haluat ruoasta riittoisamman ja kastikemaisemman,
 lisää haudutuksen loppuvaiheessa vettä desi tai pari.
 
Tarjoile esimerkiksi höyrytettyjen kasvisten, täysjyväriisin ja öljytilkan kera!
 
 
Tämä kanapata oli kyllä päivieni pelastus!
Mielikuva kotona odottavasta herkkuruoasta auttoi minua jaksamaan pitkän päivän.
On helpottavaa, kun tietää ettei enää illalla tarvitse kokata,
kun väsyttää ja on muutenkin puhki.
Ja ainakin tulee syötyä terveellistä ruokaa kun sitä on kaapissa :)
Itselleni tuosta siis riitti neljä isohkoa annosta.
Hetken panostus sunnuntaina, niin ruokaa riitti päiviksi eteenpäin!
 
 
Tavoitteenani olisi nyt käyttää monipuolisemmin kasvikunnan proteiininlähteitä.
Jos ei kokonaan, niin ainakin laimentamaan lihapitoisia ruokia!
Nuo linssit menivät alas muitta mutkitta tuolla mausteisen kastikkeen joukossa.
Maustaminen taitaakin kasvisruoissa olla juuri se juttu.
Tuokin linssipaketti on lojunut ruokakaapin perällä siitä lähtien kun muutin tänne...
Mitä muuta linsseistä voisi kokkailla?
Keittoa, pihvejä, patoja?
Onko teillä hyviä reseptejä? :)
 
Ja tosiaan arkiruokareseptejä yritän kehitellä kokoajan!
Aina ei tarvitse tai kannata syödä samaa settiä.
Kuitenkin joka päivä täytyy syödä, joten miksi ei söisi hyvää JA terveellistä ruokaa? ;)
 

10 kommenttia:

  1. Tuli kyllä loistavaan saumaan resepti!
    Juu, koleudenkin vuoksi, mutta olen itsekin ajatellut, että lisäisi kasviskunnan protskuja ja jättäisin lihan vähän vähemmälle. :)
    Joten innolla odotan lisää reseptejä. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, mainiota että tuli hyvään saumaan! Yksi resepti on valmiina jo, mutta pikkuisen kiirettä pukkaa. Paljon kirjoitushommia tässä syyskuussa opintojen tiimoilta, mutta enköhän ehdi naputella jossain välissä :)

      Poista
  2. Tosi hyvät mausteet, täytyy itsekin kokeilla! Punaisista linsseistä voi tehdä myös linssikeittoa, mikä on varmaan joka kasvissyöjän perusruokaa :D Kukkakaali-linssivuoka on myös hyvää. Vihreistä linsseistä lempparini on intialainen Tarka Dahl, lisäksi niitä voi heitellä salaattiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ja kiitti ihan huipuista vinkeistä :)

      Poista
  3. Niistä voi tehdä vaikka hummuksen tapaista dippiä tai falafel tyylisiä pyöryköitä!

    www.karhusportscience.com

    VastaaPoista
  4. Testasin kun ainekset löytyivät kaapista ja kuulosti hyvältä (mausteet <3 ) Tosin käytin aprikooseja, broilerinjauhelihaa ja tomaattimurskaa. Tykkäsin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Kuullostavat tosi hyviltä nuo sinun vaihdoksesi :) ihanaa että tykkäsit!

      Poista
  5. Se linssikeitto on superhyvää! Kannattaa testata. Hesarin sivuilla tais olla ohje. Itekin tein just jokin aika sit tomaattista kanakastiketta linsseillä, sopi mainiosti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, täytyy ehkä ruveta pohdiskelemaan kivoja makuyhdistelmiä linssikeittoon ;) olen pariakin erilaista joskus kokeillut, mutta mitään huikean sykähdyttää makuelämystä ei ole osunut kohdalle.

      Poista