sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Marinoinnin ABC

Marinoin aina kaikki lihat itse. Aina. Piste.
Ai miksi?
Silloin saa ensinnäkin paremman makuista. Juuri sellaista mistä itse tykkää! Ja lisäksi välttää huimat määrät lisäaineita, kovaa rasvaa ja ylimääräistä suolaa.

Kokosin tähän muutaman lempparimarinadini. Eniten grillailen kanaa, mutta mukana on myös marinadit possulle, riistalle ja kasviksille ;)

Kanalle
Valkosipulinen
  • Pohjaksi oliiviöljyä ja sitruunamehua
  • Raastettua sitruunankuorta
  • Pari valkosipulinkynttä (riippuen halutusta valkosipulisuuden asteesta ;))
  • Timjamia
  • Suolaa & pippuria
Paprikainen
  • Oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa
  • Loraus soijakastiketta (viljalle herkät: valitkaa gluteeniton versio, jolloin se ei sisällä vehnää!)
  • Kurkumaa & savupaprikajauhetta
  • Ripaus cayennepippuria
  • Mustapippuria
 

Possulle
Sinappinen
  • Oliiviöljyä, soijakastiketta, balsamiviinietikkaa
  • Laadukasta sinappia
  • Tomaattipyrettä
  • Mustapippuria


Riistalle
Yrttinen
  • Oliiviöljyä
  • Rosmariinia
  • Suolaa & pippuria
  • Laadukas liha ei tarvitse mitään ylimääräistä!
Kasviksille
Itämainen
  • Oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa
  • Juustokuminaa eli jeeraa
  • Korianteria (jauhettuna, siemeninä tai tuoreena)
  • Inkivääriä (jauhettuna tai tuoreena)
  • Valkosipulia
  • Paprikajauhetta
  • Tulisen ystäville chiliä
  • Suolaa

Kuten huomaatte, en laittanut tarkkoja määriä. Osittain varmasti myös siksi, etten itsekään oikein tiedä niitä, mutta myös siksi että määrät riippuvat marinoitavien ainesten määrästä. Kokeilemalla pääsee pitkälle!

Useimmiten minulla ei ole aikaa antaa grillattavien oikeasti marinoitua, mutta parempi tietysti olisi jos maut saisivat tekeytyä jääkaapissa puolesta tunnista pariin tuntiin! Mutta reseptit toimivat myös sellaisina "mausta & grillaa" versioina :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti