lauantai 8. kesäkuuta 2013

Juomapolitiikkaa part1

...ja en nyt puhu pelkästään alkoholijuomista, vaan yleensäkin suhtautumisestani kaikkiin muihin juomiin kuin veteen :D Ajattelin käydä läpi erilaisia juomia ja pohdiskella niiden hyötyjä ja haittoja.

Ensimmäisenä vuorossa ovat mehut.
Monille tulee tietysti heti ajatus, että mehu on terveellistä. Tämä on periaatteessa oikein, mutta toisaalta taas aivan väärin. Lähdetäänpä purkamaan aihetta!

Mehun terveellisyys riippuu suurelta osin siitä, millaisen mehun valitsee.
Mehuja on kaupassa niin monenlaisia että pieni kertaus lienee paikallaan.

Täysmehut ovat hedelmistä mekaanisilla menetelmillä valmistettuja juomia, joihin ei ole lisätty vettä/muita aineita.Täysmehutkin voidaan kuitenkin makeuttaa sokerilla, jota saa lisätä maksimissaan 150g litraan mehua.
Täysmehuihin kuuluvat myös tiivisteestä valmistettu täysmehu ja hedelmätäysmehutiiviste. Kyseiset juomat on valmistettu tiivisteestä palauttamalla vaihtelevat määrät vettä takaisin juomaan.
Myöskin tuoremehu kuuluu täysmehujen ryhmään. Tuoremehu on hedelmistä/kasviksista valmistettua täysmehua, jota ei ole lämpökäsitelty.



Nektarit puolestaan sisältävät täysmehua, täysmehutiivistettä ja/tai soseutettua hedelmää, vettä ja sokeria/hunajaa. Niiden hedelmäpitoisuus on lakisääteisesti määrätty hedelmäkohtaisesti, vaihdellen välillä 25-50%. Esimerkiksi appelsiininektarissa on oltava täysmehua/sosetta 50%. Sokereita/hunajaa saa olla painosta enintään 20%. Sokerit voidaan myös korvata osittain tai kokonaan makeutusaineilla.

Mehuissa on hedelmä/kasvistäysmehua, vettä ja sokeria/makeutusaineita. Täysmehupitoisuuden on oltava vähintään 35%. Tähän luokkaan kuuluvat juomat, jotka eivät täytä nektarin kriteerejä.

Viimeisenä ovat nestemäiset marja-ja hedelmävalmisteet. Kuullostaakin jo ihan hirveältä! Tähän luokkaan kuuluvat kaikenlaiset mehujuomat, mehujuomatiivisteet ja marjamehuvalmisteet. Nämä erilaiset valmisteet eivät siis täytä minkään edellä mainitun luokan kriteerejä. Niiden täysmehu/sokeripitoisuutta ei ole rajoitettu. Ryhmään kuuluu esimerkiksi täysmehu, johon on lisätty enemmän sokeria kuin lain sallimat 150g/litra.

Vähemmästäkin menee ihan sekaisin!

Onhan mehuissa toki vitamiineja ja hedelmien/marjojen terveellisiä aineita.
Itse olen kuitenkin sitä mieltä että marjat on parempi syödä marjoina kuin juoda mehuna.
Mehustamisessa esimerkiksi hedelmien sisältämät kuidut menevät täysin hukkaan.
Mehut sisältävät lisäksi yllättävän paljon energiaa ja eivät oikeastaan pidä nälkää. Varsinkin laihduttajalle niistä kertyy helposti liikaa sokereita. Moni ei tule oikeastaan ajatelleeksi että energiamäärällisesti se yksi lasillinen omenamehua (2dl) vastaa kahta tuoretta omenaa (260g)?
Eihän mehu kuitenkaan ole ruokaa, kun sitä ei tarvitse pureskella?
Vaikka osa mehutiivisteistä onkin hyvin vähäenergisiä (alle 20kcal/dl) eivät ne mielestäni ole suositeltavia. Ne sisältävät kuitenkin keinotekoisia makeutusaineita ja ruokkivat makeudellaan herkkuhampaan kolotusta
Hampaista puheen ollen... Mitä sokeriset ja erityisesti happamat mehut tekevätkään hampaille? Erityisesti aterioiden välillä janojuomana kitattu mehu on hammaskiilteen kauhistus ja hammaspeikkojen riemuvoitto!

 
Miten mehuja sitten voisi käyttää osana terveellistä ruokavaliota?
  • Valitse mieluiten makeuttamattomia täysmehuja.
  • Tutki huolellisesti tuoteselosteet. Tarkkaile erityisesti sokerin määrää&laatua (onko lisättyä sokeria? hedelmän omaa sokeria? kokonaissokerimäärä? Less is more) sekä hedelmäpitoisuutta (More is more)
  • Vältä kaikkein prosessoiduimpia tuotteita eli erilaisia hedelmävalmisteita.
  • Rajoita käyttö aterioiden yhteyteen ja mieluiten yhteen lasilliseen päivässä.
  • Laimenna myös täysmehuja. Maku on sama vaikka lasissa olisikin puolet vettä.
  • Tee mahdollisimman paljon itse. Silloin pystyt vaikuttamaan mehun sisältöön. Esimerkiksi itse puristettu appelsiinimehu aamupalalla on ihan hyvä vaihtoehto!
  • Jos hedelmäiset juomat houkuttelevat enemmänkin, niin suosittelen pyöräyttämään omaan makuun sopivia smoothieita. Niissä on hedelmien/marjojen kuidut ja parhaassa tapauksessa myös kuoret tallella. Joukkoon voi myös lisätä jotain proteiinia ja hyviä rasvoja, jolloin juoma käy välipalasta!

Tietysti on poikkeustapauksia, joilloin mehujen juonti on jopa suositeltavaa. Tällaisia ovat esimerkiksi paljon kuluttavat urheilijat, painon lisäykseen pyrkivät henkilöt, joiden on vaikea syödä tarpeeksi sekä vilkkaat lapset, jotka riehuvat päivät auringossa. Tietysti on parempi vaihtoehto juoda se lasillinen mehua, kuin se ettei syö yhtään hedelmää/kasvista koko päivänä. Pääasiassa olisi kuitenkin parempi pyrkiä syömään kasvikunnan tuotteet kokonaisina&pureskeltavina. Kenenkään terveys ei kuitenkaan kaadu siihen päivittäiseen mehulasilliseen, jos kokonaisuus on muuten kunnossa!


Itse olen valinnut etten mehuja juo. Toisaalta ihan yleisen terveyden vuoksi ja toisaalta siksi etten oikeastaan pidä niistä.
Mielestäni on outoa juoda jotain makeaa :D ehkä olen tässä asiassa vähän kummallinen. En oikeastaan juo muuta kuin teetä, kahvia ja vettä.
Voisin kuitenkin kuvitella juovani lasillisen kirpsakkaa itse puristettua appelsiinimehua vaikkapa brunssin yhteydessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti