lauantai 29. syyskuuta 2012

Delicious Dinner


Kukkakaalimuusia, voita & ruohosipulia

Valkosipuli-rosmariini-balsamico-marinoituja kanankoipia

Lisukkeena uunissa paahdettua porkkanaa, palsternakkaa & sipulia

Ruokaisa postaus

Heippa hei!
Ajattelinpa tässä esitellä eilisen ja tämän aamun annoksia :)
Innostuin tekemään "Sydämellistä salaattia". Oliiveissa&avokadossa on sydänystävällistä rasvaa. Käytin myös artisokansydämiä salaatin lisätäytteenä & koristelin koko komeuden vielä sydämenmuotoisiksi leikatuilla paprikoilla. Krrrhhmmm, kekseliästä.

Illalla koittikin sitten pitkään odotettu hetki, kun noin viikon haaveilun jälkeen päätin keittää mannapuuroa! Totuus on että jouduin vähän pettymään, sillä puuro oli melko mautonta :/ Ja se ei kyllä pitänyt yhtään nälkää, sillä heräsin aamulla VIIDELTÄ kurnivan masun kanssa :D
Eipä siinä muu auttanu ku ruveta aamiaisenteko puuhiin:

Luonnonjogurttia, hunajaa ja cashewpähkinöitä
Marjoja&luumu
Kaksi pehmeäksi keitettyä kananmunaa
ISO kahvi maidolla
Nälkä kyllä lähti ;)

torstai 27. syyskuuta 2012

Bataattia!

Tässäpä olis jonkun päivän ruoka-annosta. Bataattikeitto on nopeasti valmistettavaa, helppoa & herkullista ruokaa, jota voi muunnella mielin määrin eri lisukkeilla. Kun samalla tekee ison annoksen keittoa, ylimääräisen voi pakastaa kiirepäivien hätävaraksi :) Ja näin syksyllä kuuma keitto lämmittää ihanasti!

Tällä kertaa bataattikeittoa rapeaksi paahdetuilla kanttarelleilla&timjamilla

Lisäksi papu-vuohenjuustosalaattia!

 Lisukkeeksi sopii myös esim. paahdettu ruisleipä juustolla tai kananmunalla / ruiskrutongit, raejuusto, punasipulisilppu & paahdetut kurpitsansiemenet... Miten vain haluaa :) Jotain proteiinipitoista sen kuitenkin kannattaa olla, sillä pelkkä keitto ei pidä nälkää poissa kovin kauaa.

Täs olis nyt simppeli resepti, en itekkään oikeen tarkkaan tiedä näitä määriä...

Bataattikeitto (suuri kattilallinen)
3 suurta bataattia
kasvisliemikuutio (mieluiten luomu)
vettä
mausteita maun mukaan

1. Kuoritaan&lohkotaan bataatit.
2. Laitetaan palat isoon kattilaan ja lisätään vettä sen verran että palat juuri ja juuri peittyvät. On parempi että vettä on hieman liian vähän kuin se että sitä on liikaa!
3. Lisätään kasvisliemikuutio ja keitellään bataatit pehmeiksi.
4. Annetaan hieman jäähtyä ja otetaan vähän nestettä pois kattilasta ( näin voidaan säädellä keiton paksuutta)
5. Soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi ja tarvittaessa lisätään keitinlientä.
6. Maustetaan valituilla mausteilla. Itse laitan yleensä pippuria, tarvittaessa suolaa, ja jotain yrttiä kuten vaikkapa persiljaa. Toisinaan laitan joukkoon myös chilihiutaleita ;)
7. Nautiskellaan kuumana sopivien lisukkeiden kera.

Tämä ei todellakaan ole mikään vaikea resepti ja lisäksi vielä todella edullinen. Jos ei raaski ostaa 3 bataattia, voi yhden/kaksi bataattia korvata juureksilla, kuten vaikka porkkanalla tai palsternakalla.

Lämpimiä syysiltoja!

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Lazy day

Tänään ajattelin otsikon mukaisesti vain laiskotella koko päivän! No eei, pakko on vielä vähän tehdä koulujuttuja ja siistiä kotia, mut pääasiassa ajattelin laittaa ruokaa ja syödä hyvin, venytellä & käydä vähän haahuilemassa tuolla ulkona :)

Aamu starttasi tällaisella aterialla:

Luonnonjogurttia & parapähkinöitä...

...Lisukkeena mansikoita, banaania & nektariinia...

...Ja tietysti kahvia kanelilla&maidolla
Eilen olin tosissaan siellä lettukesteillä ja ai että mitä ihanuuksia siellä olikaan tarjolla! Ihanat tuutorimme paistoivat pieniä lettusia, joiden päälliseksi sai itse valita mm. hilloa&kermavaahtoa, mangomoussea, vaahterasiirappia tai suolaista lohi/raejuustotäytettä (tai vaikka kaikkia, sillä lettuja oli paaaaaljon) Lisäksi osa luokkalaisistamme oli leiponut ja tarjolla olikin muffineja & kurpitsapiirakkaa. Namskis, ei voi muuta sanoa! Vatsa oli tosin aamulla hyvin kipeä, johtuen luultavasti herkkujen sisältämästä vehnästä ja kermavaahdosta... No eipä tuo mitään haittaa, kyllä se tästä ohi kuitenkin menee. Herkuttelu&seura oli sen verran mukavaa et sen eteen voikin vähän kärsiä :)

torstai 20. syyskuuta 2012

Fastfood

En nyt tarkota pikaruualla mitään hamppareita tai kebabbeja, vaan ruokaa joka valmistuu todella nopeesti!
Teen usein arkena erilaisia (epäesteettisiä) kasvismuhennoksia (eli mössöjä) joihin lisäilen sitä mitä kaapista löytyy. Kyseiset sörsselit ovat hyviä myös lämmitettynä eli voi tehdä kerralla ison annoksen. Ja lisäksi, näin opiskelijanäkökulmasta katsottuna, hintakaan ei ole huima!

Proteiiniksi laitan yleensä kikherneitä tai kidneypapuja sekä lisäksi jotain juustoa/kananmunaa. Silloin kun kanaa sattuu olemaan niin sekin kyllä käy :)
Muhennospohjana käytän paseerattua tomaattia tai kokonaisia säilyketomaatteja.
Parasta onkin, että kyseisiä aineita voi säilyttää kaapissa/pakastimessa lähestulkoon aina!
Vaihtelua saa käyttämällä erilaisia kasvisyhdistelmiä ja mausteita (esim. valkosipuli, inkivääri, kurkuma & juustokumina TAI yrtit&pippuri TAI chilikastike)
Simple, isn't it? ;)

Mausteinen kasvis-herkkusienipata,keitetty kananmuna, rucolaa & raejuustoa 

Kikhernepataa & halloumia
Ilmeisesti mulla on nyt menossa joku rucolapakkomielle ku sitä löytyy vähän joka paikasta tällä hetkellä...

maanantai 17. syyskuuta 2012

P niin kuin puuro

Sanoisin kyllä et kaurapuuro on yksi muuntautumiskykyisimmistä ruuista. Siitähän voi saada ihan eri makuista joka kerta! Se sopii mainiosti syötäväksi niin aamulla, illalla kuin päivälläkin. Kaurassa on paljon liukenevaa kuitua, joka tekee erityisen hyvää herkälle masulle :)

Suosikkini on kyllä kaurapuuro raejuustolla&marjoilla. Sopivassa suhteessa proteiinia ja hiilihydraatteja, ja makukin on mainio 8)

Toisaalta, perinteinen omena-kanelikaurapuurokin on aika lyömätön. Lisukkeeksi vielä vähän kookosöljyä niin vanha herkku saa uuden tvistin.
 
Toisaalta myös puolukka-omenakaurapuuro on tosi nannaa! Mulla ei vaan oo nyt puolukoita :(
 
Tykkään myös toisinaan tehdä jotain erikoisempaa kaurapuuroa sekoittamalla joukkoon mitä kaapista sattuu löytymään. Se voi olla esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, supermarjoja, siemeniä/pähkinöitä, hunajaa, kaakaojauhetta jnejne. Lista on loputon ;)
 
Jonkun päivän iltapalapuurohässäkkä:
Raejuustoa&kanelia&puolukkajauhetta
Itsekuivattuja karpaloita
Gojimarjoja&kuivattuja aprikooseja
 
 
 

lauantai 15. syyskuuta 2012

Huomentaaa!

Tänään olis tiedossa avoimet ovet Ladylinella! Sinne siis ;)

Matkaan lähdetään tukevan aamiaisen voimin:
Tuorepuuroa kaurahiutaleista, luonnonjogurtista, manteleista & kanelista
Omena lohkottuna
Kaksi pehmeäksi keitettyä kananmunaa
Maitokahvia

perjantai 14. syyskuuta 2012

Ehkä paras aamu ikinä!

Hyvän aamun resepti meneepi näin:
Herätään rauhassa ilman herätyskelloa.
Puetaan lenkkivaatteet päälle & juodaan lasillinen vettä.
Pyrähdetään ulos 30min spurttilenkille.
Syödään rauhallinen herkkuaamiainen!

Mmmmmm....
Rehellisesti sanottuna, kuinka usein tulee arkiaamuina syötyä pannukakkua kylpytakki päällä?
Ei kovin usein, mulla ainakaan.

Kyseessä oli treeninjälkeinen proteiinipannukakku, jonka ohjeen nappasin (hiukan muunneltuna) Live, love and learn - blogin Annelta :)

Protskulettu:
1dl heraproteiinia (ittelläni oli maustamatonta, myös suklaa tai vanilja vois sopia!)
1dl kaurahiutaleita
2 munanvalkuaista
liraus vettä
kanelia
paistamiseen kookosöljyä

Kaikki ainekset kippoon ja sauvasekoittimella/blenderissä tasaiseksi. Annetaan turvota hetki ja sitten paistetaan matalalla lämmöllä kookosöljyssä.
Päällystetään marjoilla/hedelmillä/pähkinöillä/millä ite tykkää ;)

Mustikoita, mustaviinimarjoja, mansikoita & vadelmia

Tietysti kahvia maidolla <3

Lisänä aurinkoista appelsiinia!
Khyllä lähti päivä hyvin käyntiin ja jaksoi luennollakin olla skarppina :)

torstai 13. syyskuuta 2012

NAMINAM!

Päätin tänään mun treenailemattomuuteni ja ahkeran (?) opiskeluni kunniaksi sitten tehdä vähän aikaa vievämpää ruokaa. Päädyin kanan koipireisipaloihin uunijuureksilla ja salaatilla!

Ostan aina kaikki kanat/kalkkunat maustamattomina, sillä en halua syödä mitään ylimääräisiä, pahanmakuisia lisäainemössöjä. Heräsikin kysymys et mitä ihmettä laitan mausteeksi? Sitten muistin äitini (joka on maaaailman paras kokki <3) reseptin, jossa kokonainen kananpoika maustetaan sitruunalla, timjamilla ja valkosipulilla. Päädyin tekemään siitä omanlaiseni version:

Sitruunan, timjamin ja valkosipulin lisäksi inkivääriä!
Ensin maustettiin kanat ulkopinnalta sitruunamehulla, oliiviöljyllä, soijalla ja pippurilla

Sitten viillettiin kanojen nahkaan taskut joihin laitettiin pilkotut
 timjamit, inkiväärit, valkosipulit sekä pari ohutta sitruunan viipaletta.
Paistetaan uunissa 200 asteessa reilu tunti.

Puolen välin tienoilla lisätään juurekset&sipuli
(porkkanaa, palsternakkaa&keltasipulia
maustettuna suolalla ja pippurilla)

Namskisnam!

Noi täytteenä olleet sitruunanviipaleetkin voi muuten syödä :)

Opin sitten vihdoinkin tykkäämään palsternakasta ;)
Tämmöstä ruokaa tällä kertaa. Hyvää oli ja tosta satsista riittää vielä pariksi päiväksi. Et vaik valmistukseen menikin tänään vähän enemmän aikaa, huomenna on sitten ruoka valmiina :)

tiistai 11. syyskuuta 2012

God morgon!

Kaurapuuroa, raejuustoa&mustikoita
Appelsiini, kasviksia & keitetty kananmuna
Kahvi maitovaahdolla :)


Tänään on taas tiedossa menoa ja meininkiä! Ajattelin tässä hilpaista salille ennen kemian ja biokemian luentoja ja illemmalla olis ravitsemustieteilijöitten ainejärjestön Retikan sadonkorjuubileet :) Olin taas aamulla supernälkäinen, mikä näkyy aamupalan koossa...

Ha en jättebra dag!

lauantai 8. syyskuuta 2012

Veggiefood

Kasvissyöntiin liittyy usein myytti, että kasvisruoka on mautonta, proteiinitonta hiilarihöttöä. Ja voihan se sellaista ollakin, jos kasvissyönnillä tarkoitetaan pelkkien kylmien purkkipapujen tai rehujen syömistä. Tosiasiassa kasviksista saa herkullista ja maistuvaa ruokaa, joka on huipputerveellistä.

Aterialla tulisi aina olla jokin proteiininlähde, kuten tofua, palkokasveja, pähkinöitä&siemeniä,juustoa, kananmunia, soijaa ja niin edelleen.Mikäli keho ei saa ruuasta tarpeeksi proteiinia, se joutuu purkamaan tarvitsemansa ravintoaineet lihaksista. Proteiini takaa myös paremman kylläisyyden aterioiden jälkeen ja edistää siten painonhallintaa.

Monet kasvissyöjät todella korvaavat proteiinit ruokavaliossaan pelkillä viljoilla, ja proteiinit rajoittuvat juustosiivuihin voileipien päällä. Sanomattakin selvää, että tällainen ruokavalio ei tee ihmiselle hyvää. Viljoja kannattaa ehdottomasti syödä, erityisesti täysjyvänä, mikäli ne itselle sopivat. Hyvien rasvojenkin saannista tulisi huolehtia. Rasvojen saanti on kasvisruokavaliota noudattavalla usein kohdillaan, sillä eläinperäisiä rasvoja ei tule liikaa, vaan rasva saadaan pääasiassa kasvikunnan tuotteista kuten avokadoista, pähkinöistä&siemenistä ja kasviöljyistä.

Monipuolisuus on kasvissyöjille avainsana (kuten myös muille) ja vitamiinien&kivennäisaineiden saannista tulisi pitää huolta. Erityisesti vegaaneille suositellaan B-12 ja D-vitamiinilisää, sillä kyseisiä ravintoaineita saa vain eläinperäisistä tuotteista. Myös raudansaantia voi toisinaan olla syytä pohtia.

Ja mitä tulee ruuan makuun, tärkeässä asemassa ovat mausteet&yrtit. Esimerkiksi tofu ja soijasuikaleet eivät maistu millekkään ilman mausteita. Kasvisruoan kokkaaminen vaatii aluksi opettelua, sillä mausteiksi eivät usein riitä suola&pippuri, mutta vaivannäkö palkitaan myöhemmin!

Itse en siis ole kasvissyöjä, vaikka hyvin kasvispainotteisesti syönkin. Punaista lihaa en syystä tai toisesta syö, mutta kana, kalkkuna, maitotuotteet & kananmunat menevät mainiosti kasviproteiininlähteiden rinnalla :)

Tässä olisi esimerkkejä herkullisista&proteiinipitoisista kasvisaterioista:
Tomaattista tofu-kasviskastiketta inkiväärillä&valkosipulilla
Höyrytettyä kaalia&avokadokuutioita

Keitettyjä punajuuria, vuohenjuustoa&timjamia
Paistettua tofua maustettuna paprikalla, kurkumalla&soijalla
Kikhernekasvissalaattia&balsamicoa
 
En siis väitäkään olevani mikään asiantuntija enkä todellakaan halua paasata kasvissyönnistä, jokainen saa syödä niin kuin tykkää! :)

perjantai 7. syyskuuta 2012

Beansbeansbeans!

Pavut kuuluu kyllä mun lemppariruokiin. Niitä on helppo valmistaa ja reseptivalikoima on loputon :)
Eilen tein ihan huippuhyviä täytettyjä paprikoita!
Ensin paprikoista koverretaan sisukset pois.
Lisätään puolikkaisiin liraus vettä ja laitetaan 200 asteiseen uuniin esikypsymään.
Sillä aikaa tehdään täyte!

Sipulia

Artisokansydämiä huuhdeltuina

1/2 purkillista papuja, hyvin huuhdeltuina

Sekoitetaan kulhossa ja lisätään tomaattisose...

...vähän timjamia...

... sekä balsamiviinietikkaa ja pippuria.
Maistetaan ja lisätään suolaa jos siltä tuntuu.

Otetaan paprikat pois uunista&kaadetaan niissä ollut vesi pois.
Täytetään paprikat tiiviisti täytteellä ja murennetaan päälle hyvää fetajuustoa.
Laitetaan takaisin uuniin kypsymään niin kauaksi että paprikat ovat pehmeitä/täyte on lämmennyt ja juusto sulanut

Asetetaan tarjolle!
Kuvassa myös höyrytettyä parsakaalia ja kotitekoista pestoa.

NAMS!

Pahoittelen joittenkin kuvien huonoa laatua, oli ilmeisesti kova nälkä ruokaa laittaessa...

torstai 6. syyskuuta 2012

Sienisoossi

Tai se tais kyllä pikemminkin olla muhennos, mutta hyvää oli!

 
Sienet ja pinaatti olivat esikäsiteltyjä (sienistä nesteet paistettu pois, pinaatti ryöpätty).
Ruuan laittaminen olikin sen takia sitten tosi nopeaa:
  • Paista sieniä, purjoa ja pinaattia oliiviöljyssä pannulla.
  • Mausta suolalla, pippurilla ja kurkumalla.
  • Lisää n. 100g turkkilaista jogurttia (puolet sellasesta annospaketista)
  • Maista, ja lisää tarvittaessa mausteita.
  • Tarjoa esim. Kalkkunapihvien ja höyrytettyjen pestokasvisten kanssa!

MMMMM!